Granolapoeder, wat een uitvinding

Kep nou toch wat ontdekt. Granolapoeder! Voor in je yoghurt, griekse yoghurt, kwark or whatever het is wat je gebruikt inplaats van gewone yoghurt. Dit is al 2 weken een dikke hit hier. Want naast brood eten we ’s ochtends ook vaak yoghurt. Sander, Jools en Lex eten dit met cruesli, ik met muesli. De cruesli is niet aan te slepen, binnen no time op en naar mijn idee gewoon niet helemaal gezond. De muesli eet ik niet echt voor mijn lol, maar hé, ik probeer hier een voorbeeld te stellen. Want in muesli zit veel minder suiker dan in cruesli, maar het is totaal niet crunchy en je smaakpapillen gaan er nou ook niet bepaalt van juichen. Ik probeer dan nog aan Jools aan te geven dat je buik er wel heel erg blij van wordt, maar daar trapt ze toch niet echt in. En tuurlijk kan ik de muesli aanvullen met van alles, maar op de één of andere manier komt het daar nooit van. En toen kwam ik de granolapoeder tegen. Een recept van Jamie. En alles kwam goed. Thanx Jam, again!

Ik gebruik voor dit recept de helft van de aangegeven hoeveelheden. Jamie bedenkt natuurlijk recepten voor gezinnen met vijf kinderen en hier hebben we er maar 2,5, waarvan die halve echt maar heel weinig eet…

Wat heb je nodig: halve kilo havermout, 125 gram noten, (bijvoorbeeld: walnoten, paranoten, hazelnoten, pecannoten, cashewnoten, als het maar ongezouten zijn, ja dûhhh. Ik ga altijd voor de goedkoopste noten, want kak wat zijn die krengen toch duur…terug naar het recept) 50 gram gemengde zaden, (bijvoorbeeld lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten) 125 gram gedroogde vruchten, (bijvoorbeeld rozijnen, cranberry’s, vijgen, abrikozen) 1 sinaasappel, 1,5 eetlepel cacaopoeder, 1/2 eetlepel espresso oplos koffie (waar je kant en klare koffie mee maakt weet je wel. Drink je niet echt voor je lol naast een bak verse bonen koffie, maar ideaal voor dit recept of om te gebruiken in bijvoorbeeld tiramisu of chocolade taart)

Wat moet je doen: Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi de havermout, noten en zaden in de grootste braadslede die je hebt. Rooster ze 20 minuten, schep ze halverwege een keer om. Roer er daarna de gedroogde vruchten, cacao, en koffie door. Rasp er de sinaasappelschil boven en pulseer het mengsel in een keukenmachine in porties… tot grof poeder. Doe de granolapoeder daarna in een luchtdicht afsluitbare pot. Het blijft dan voor weken goed. Mmmmmm…

Met het serveren kun je helemaal los. 1: Doe 1 eetlepel granolapoeder bij je yoghurt met wat fruit. (Perziken uit blik zijn hier op het moment hot) 2: Je kunt er ook pap van maken. 50 gram granolapoeder met 200 ml melk, eventueel ook met fruit. Dezelfde verhouding is ook geschikt voor een smoothie. Je kunt er dan nog een banaan en een handje diepvriesframbozen bij doen. 3: Pannenkoeken, 2 volle eetlepels granolapoeder met 1 volle eetlepel zelfrijzend bakmeel, 1 geprakte banaan en 1 ei door elkaar roeren en bakken als een normale pannenkoek. 4:Wintersdrankje, 25 gram granolapoeder met 200 ml van je favoriete melk tot de gewenste dikte laten inkoken.

En wat je er verder allemaal wel niet meer mee kunt bedenken. Ik zei het toch, tis een uitvinding hoor. Zelfs Sander, Jools en Lex zijn fan. Het is zuinig in gebruik, gezond en voor kleine kinderen veel beter te verstouwen dan grote stukken cruesli. Ik vind het vooral erg lekker, het lijkt net of ik tegenwoordig mijn yoghurt met oreo koekjes eet…

Geef een reactie