Lime curd

Ik maak altijd zelf mijn broodbeleg…whahaha tuurlijk niet. Maar Sander eet regelmatig een geroosterd broodje lemon curd en ik vroeg me af of het moeilijk is om dat zelf te maken. Nou, nee dus. Er zijn onwijs veel recepten over te vinden en ik heb me laten inspireren door het  recept van zoetrecepten.nl. Het hoofd ingrediënt heb ik wel veranderd, ruig als ik ben. Inplaats van citroenen, heb ik dus limoenen gebruikt. Maar ik denk dat het ook kan met sinaasappels, of mandarijnen. Gewoon proberen joh! Lime curd is lekker op een ordinaire boterham, of een geroosterde, maar ook in de yoghurt, op crackers, op pannenkoeken, als onderdeel van een taartje of toetje, of gewoon op biscuitjes.

Wat heb je nodig voor 200 gram lime curd:

50 ml limoen sap (meestal 2 limoenen), de rasp van diezelfde 2 limoenen, 60 gram roomboter, 100 gram kristalsuiker, 1 ei (maat L)

Wat moet je doen:

  • Rasp de limoenen en pers het sap uit. Zet nu een pan met een laagje water op het vuur en zet een vuurvaste kom op deze pan die ruim boven het water hangt (au bain-marie). Zet het vuur laag.
  • Doe de boter in de vuurvaste kom en laat dit zachtjes smelten. Daarna kan de suiker, de limoenrasp en de limoensap erbij. Roer tot de meeste suiker is opgenomen.
  • Haal de kom van het vuur, laat het 5 minuutjes afkoelen. (belangrijk, tenzij je straks roerei in je curd wilt..) Klop ondertussen het ei in een andere kom los. Voeg, nadat het limoenmengsel dus 5 minuten is afgekoeld, het losgeklopte ei erbij. Blijf roeren en zet de kom weer op de pan met water met het vuur laag.
  • Het mengsel zal steeds dikker worden, Dit duurt ongeveer 10 minuten. Roer af en toe, ga op 1 been staan en chill gewoon even. Dit is 10 minuten quality time man 😉 Als een cocktail prikkertje rechtop in het mengsel blijft staan, dan heeft het de juiste dikte. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen voordat je het in een potje doet. Het is in de koelkast 2 weken houdbaar, maar je kunt het ook invriezen mocht je ladingen tegelijk maken…

 

Je kunt de lime curd natuurlijk zelf opeten, maar je kunt hem ook kado doen. Nou, dan geef je een bak liefde weg hoor! Haal een leuk potje bij de Ac-tion, labeltje eraan, lintje, klaar. Kost bijna niks, maar mensen worden er onwijs blij van, zelf getest!

 

Geef een reactie